понеделник, 7 септември 2015 г.

Четенето не върви без да похапнеш от сиренето Lacrima

И вие ли имате специфични навици и не можете да правите нещо, без да правите нещо друго? ;) Ако е така, то тази статия е подходяща за такива като вас...

А ето ме и мен. Току-що четох „Естествен роман" на Георги Господинов, посягайки към малката чинийка с кацнало вкусно сирене в дланта й. От онова новото, което всъщност се произвежда в старата пазарджишка мандра от 59-та година, но която беше затворила и  наскоро проработи отново и заприготвя наистина хубаво българско сирене Lacrima – от латински –„сълза". В момента същата дума се ползва и в италианския език. Предполагам, че сиренето се изнася в чужбина и поради тази причина е сметното за по-рационално да му се сложи интернационално име. Пък и ние българите сами по себе си винаги сме били по-развълнувани и привлечени от неща със завъртени чужди имена. Сякаш това е еталон за качество. Е, в случая с Lacrima наистина е – те си произвеждат кашкавал, сирене, кисело мляко, масло, крема сирене със запомнящ се чист вкус и безупречен вид.

Обратно в темата. Навиците, които съпътстват дейностите ни, могат да бъдат неутрални – например да слушаме музика, докато работим. Особено ако сме в големи офиси и някои от колегите шумят постоянно, изборът на музика може да е много добър, плюс това помага на концентрацията. Има обаче и дразнещи навици, като постоянно потропване на коляното или потъркване на ходилата в пода. А един от най-вредните такива определено е храненето, докато сме в офиса. Нездравословно е за самия човек и омразно за околните, които са принудени да търпят миризми, звук от примляскване и разни подобни гледки. Ненавременното хранене обаче е навик, който се проявява и когато сме у дома. Сякаш не можем да гледаме телевизия, разглеждаме списание или четем книга без ръката ни да посяга за нещо мазничко или устата ни да яде и стомахът да работи. Резултатът е затлъстяване и ред други неприятни болести, които могат да ни изтормозят. Затова е добре, след като не можем да се избавим от това, което се е превърнало в част от моторната ни памет, да отделим време и да помислим как да се справим с честотата на тези действия и какви храни да използваме.

Аз съм един от тези хора, които рядко правят каквото и да било, без да похапват нещо. Нали ви казах вече, че до мен стои сирене Lacrima и си похапвам докато четa.

Предложение от моя страна е да слагате до вас нискокалоричен плод – ябълка например, или салата от маруля, може и млечен продукт – сиренето е идеално, при това хубава българско. Вашият избор може да не е задължително Lacrima, а някакво друго, което на вас ви допада повече. Аз си го харесвам това и често го консумирам. Избирам сирене, защото е храна, която се яде бавно – не е нещо, което да тъпчеш през цялото време. Избирам и сурови ядки. Не осолени, не пържени, не печени, без допълнителни мазнини. Те са полезни и също в един момент усещаш, че не можеш да ги ядеш бързо и постоянно. Друго, което взимам, са от онези пълнозърнести диетични бисквити, чиито вкус е тръпчив. Забравих им името, но те всички пълнозърнести бисквити са със странен вкус. Така че – сещате се.

Ето как намалявам риска от затлъстяване, като постепенно засилвам имунната си система, при това благодарение на един неприятен навик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар