неделя, 1 март 2015 г.

Еволюционни постижения или грешки

Преди няколко часа гледах едно предаване по "Дискавъри чанел", което изследваше еволюцията на видовете. Доста се впечатлих от това, което ни показаха. То бе извън понятните неща, за които всички знаят - че еволюцията е свързана с промяната на средата и прочие. Преди - може би, но днес животът окончателно се е изменил.

Оказва се, че човекът постепенно е поел контрола върху своята собствена еволюция. Тя вече може да се нарече принудителна, по причината, че той я манипулира като подлага организма си на различни влияния. Човекът еволюира по различен начин на континент Америка, Европа или Африка. Не само организмът като приспособяване се променя, но и мозъкът като начин на възприемане, начин на мислене и отреагиране. С напредването на науката в областта на генетика човекът теоретично има дори възможността да влияе на собственото си ДНК. Все още подобни изследвания са в начален стадии, но когато дадат резултати, а не се съмнявам, че това би било в обозримо бъдеще, можем да направим уникален скок на еволюционни ново.

Не знам обаче дали това ще е еволюционно постижение - да създадем супер хора и да направим възможни комиксите на Марвел, или просто, благодарение на изследвания, да бъдем по-здрави, да изчистим генетично заложените заболявания и да удължим живота си, или грешка - все пак противоречи на природата и на естественото развитие на индивидите. Дали пък няма някакво объркване да създаде напълно нови видове, срещу които да реагират остро религиозно фанатични групи и да се предизвика гражданска война в държавите, склонни да извършват такива експерименти.

Не случайно и тази хипотеза се споменава в много научно-популярни предавания. През последните години се публикуваха множество книги с подобни антиутопични сюжети в различни жанрове - от сай-фай до фантастични романси - и това привлече вниманието на обществеността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар