понеделник, 27 април 2015 г.

Колко културен е българинът?

Определено вярвам, че има доста хора, които като мен се стараят да четат и всеки ден да се интересуват от все по-нови и нови любопитни факти, да разширяват мирогледа си и да поддържат високо ниво на обща култура.

Тези хора са много активни и последователни в навиците си. Знаем се, следим се дори в социалната мрежа, обменяме мнения, даваме си един на друг препоръки. Обаче България, освен всичко, което може да се каже за нея, е и страна на крайностите, особено силно изразени в това отношение. Ако някой се пробуди изведнъж, то той е спечелен завинаги за руслото на просветлението. Но за жалост средно положение е много рядко.

Ако изключа познатите ми и направя списък на фейсбук приятелите ми, които са посещавали библиотека, то списъкът ще бъде изключително кратък.

За съжаление по-голяма част от българите не са чели и не четат нищо по-различно от публикация във фейсбук, някаква новина в медиен сайт или статия в долнопробно дамско списание. И това е жалко, защото те не умеят да разговарят, не проявяват толерантност и разбиране и ниската им култура не им позволява да огледат един проблем от всички страни. За тях светът е двуполюсен и рядко получават проблясъци на съмнение в крайното си мнение.

За още по-голямо съжаление - мнозина са тези, които с толкова ограничени възможности за преценка заемат високи постове в компании, занимават се с бизнес, работят в държавна администрация или в самата държава.

А най-тъжното е, че те умеят да манипулират и се възползват от крайните настроения на обществото. В много случаи няма кой да окултури, да просветли и нацията емоционално и духовно запада. Хората, истински умните и интелигентни хора с голям потенциал, отиват на Запад и това е тъжно, защото така децата им, които носят добри гени, се раждат и живеят далеч от родината си, а тук остават тесногръдите и ограничени хора, които дават същия свит, почти никакъв пример на рожбите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар