четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Семействата не са това, което бяха

Ако сравним обичайте и мисленето на хората от едно време, ще намерим много, много значими разлики. Семейните отношения в миналото са се развивали по един начин, днес модерен е съвсем друг. Мисля, че тук ключовата дума е наистина мода, тъй като ние българите сме станали последователи на всичко, което идва като образец от Запад. Не на шега започнахме да гледаме много американски филми, да се ръководим от немски, френски или английски стереотипи на мисленето. Загърбихме народностното си мислене, което цели пет столетия ни е поддържало единни. Наистина парадокс е, че днес сме по-разединени от всякога.

Ето например, дори в личен план: едно време разводите са били изключение. Казвало се е, че това, което Бог съедини, никой не може да разлъчи. Ако хората се разделяли е било единствено поради прелюбодеяние, лоша болест или дълго отсъствие - поради война или друго. Днес всеки може да се събира и разделя, когато си пожелае. За още по-голямо удобство, някои дори не сключват брак. Така се чувстват по-свободни.

Доколко здравословно обаче е това поведение? Факт са повече несигурност между партньорите, изграждане на нетрайни връзки и отношения дете-родител. Самото дете не живее в обстановка, която да му предоставя сигурност и стабилност. Чести са и случаите, в които бракът се меркантилизира и се обвързва с предбрачни договори и прочие.

Е, ако това е първа стъпка към съвместното съжителство, то за какво семейство може да става дума изобщо.  Хубаво е светът ни да се развива, но нека поне бъдем малко по-традиционалисти, що се отнася до взаимоотношенията, базирани на чувства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар