понеделник, 23 май 2016 г.

Обикновени бисквити с кисело мляко са полезна закуска


Полезна, питателна, но и лека и приятна трябва да е закуската. Мнозинството хора сме свикнали като цяло да не закусваме. Чаша кафе е подходящо начало на деня. Което всъщност ни отличава от много западни европейци, които като цяло обръщат такова внимание на питателната закуска, че дори я превръщат в национално ястие. Вижте англичаните например. Има ли някой днес, който да не зае какво съдържа типичната, традиционната им закуска. И ако попитате самите британци кое е тяхното национално ястие и те ви отговорят ягоди със сметана, после ги попитайте – а, знаете ли вие с какво сте известни по света? Или поне на Балканите!

Разбира се, много зависи и в колко часът закусваш. Голяма част от българите стават в 6 за работа, защото работният им ден започва в 8 и те имат нужда от поне час, за да стигнат до работното си място. В такива ранни зори стомахът още спи. Истината е, че ни се преяжда нещичко едва към след 8 и 30 часа.

Бързайки за работа обаче, можем да разбудим стомаха си с лесна и чудесна закуска с кисело мляко, ябълки и обикновени бисквити. Всичко се размесва и хапва. След бърз душ и поемате с лек и сит стомах навън.

Нормално половин пакет от хубави обикновени бисквити (Житен дар, например) е достатъчен с една ябълка и 3-4 супени лъжици кисело мляко. Аз избирам кисело мляко с по-нисък процент. Принципно високо маслените млека са много вкусни със своята гъстота, но те идват твърде маслени за организма и е добре да се избягват, ако сте над 40-годишни.

Обикновените бисквити вървят много за закуска, защото имат деликатна структура и са лесно разградими от стомаха. Пшеничените носят и всички полезни за организма витамини и минерали, а също така и нужното количество влакнини, които спомагат доброто храносмилане.

Разбира се, закуската може да се подправи според личното предпочитание. Например можете да добавите малко канела, ядки или сладко по ваш избор. Аз лично съм открил още от ранно детство, че комбинацията със сладко от вишни, орехи, ябълки и кисело мляко е ненадмината по вкус от всичко, което някога съм ял. Лесна за изпълнение, може да бъде домашно приготвена и изцяло народна. Ако сложите в чаши и оставите в хладилника за няколко часа, става и супер десерт за летните следобеди.
Каквито и добавките да сложите във вашата лична закуска, все пак важен е вкусният резултат и това да се почуствате в тонус в началото на деня. А има ли по-добро нещо от закуска, която освен всичко друго не води и до напълняване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар