петък, 12 февруари 2016 г.

Дъвка или валидол против стрес?

Така, така... стресът хич не е хубаво нещо. При това от лошите, най-лошото. Когато сме под напрежение, го издаваме с цялото си тяло. Кракът ни трепери, почесваме се, гризем си ноктите, жените си докосват косите, искаме да запалим цигара...

Когато някаква част от тялото ни се движи бързо, околните могат да бъдат подразнени от постоянното ни тактуване. Гризането на ноктите, пипането на косата, пушенето пък не са от най-полезните неща.

За да спреш тютюнопушенето се препоръчва дъвченето на дъвка по простата причина, че дейността при дъвкане би могла да занимава устата ни и да поема стреса. Така ли е наистина?

Вие колко често дъвчете дъвка и доколко това ви помага. Дъвката има специфичен вкус, който можете да изберете - ментов, плодов, бонбонен. На пазара се предлагат дъвки с различна субстанция - по-меки, по-плътни, според личностните предпочитания. Дъвченето може да измести движението на крака или ръката, да прекрати гризането на нокти и пушенето. Но какво става, когато сме много продължително във времето напрегнати и изнервени. В даден момент челюстта се изморява и ви писва от дъвки и вкусове.

Бабите винаги препоръчват Валидол, а билкарите - валериан с мента и глог. Дали бихте могли да разчитате на лекарство, когато сте под стрес и доколко това е полезно? Ако сте имали тежък ден и на следващия ви предстои нещо важно - валерианът е добро решение. Не е добре обаче да се злоупотребява. Дъвките от своя страна също не са кой знае колко полезни.

Затова... щом стресът дойде в повече - по-добре предприемете мерки да се отърсите от него през уикенда. Наблегнете на здравето си и релаксирайте, като се опитвате да не мислите за задълженията и проблемите си.

Ако и това не помогне... винаги можете да си вземете стрес топка или просто да смените работата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар