вторник, 29 май 2012 г.

Бойко Дражев и морските деликатеси


Напоследък в кухнята на Бойко Дражев все по-често навлизат „златните“ морски деликатеси. В менюто на много хора все по-често се използват ястия приготвени от калмари, миди, скариди и т.н. Всички морски продукти могат да разнообразят нашето меню и да подобрят нашето хранене. Примерно едно рибно меню има големи предимства, то е по-здравословно от месното, което преобладава в доста голяма доза. Убеден съм, че тези които по- често се хранят с риба, живеят по-дълго, боледуват по-малко и са избавени от доста старчески недъзи. По съдържание на белтъчини морските продукти се доближават до не тлъстите сортове телешко и говеждо месо. Примерно скаридите и мидите и много други безгръбначни съдържат незаменими аминокиселини, витамини от групата В, С и витамин Д. Особено богато на минерални вещества, в това число е йод и дивото зеле. То има голяма хранителна ценност и като белтъчен продукт и като витаминоносител. Намира успешно приложение за профилактика на склерозата и гушата. Препоръчително е да се консумира сурово, сушено и консервирано. Много вкусна и лесна за приготвяне е салатата от консервирано диво зеле (една кутия зеле, две твърдо сварени яйца и една глава лук). То благоприятства върху организма при нарушаване на мастната обмяна, при артериосклерозата, захарния диабет. Има много хора, които не харесват вкуса на морските деликатеси, но те са по-здравословни и имат специфични вкусове, които са характерни само за тях. Поздрави и приятен ден от Бойко Дражев! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар