Напоследък в кухнята на Бойко Дражев все по-често навлизат „златните“
морски деликатеси. В менюто на много
хора все по-често се използват ястия
приготвени от калмари, миди, скариди и
т.н. Всички морски продукти могат да
разнообразят нашето меню и да подобрят
нашето хранене. Примерно едно рибно
меню има големи предимства, то е
по-здравословно от месното, което
преобладава в доста голяма доза. Убеден
съм, че тези които по- често се хранят с
риба, живеят по-дълго, боледуват по-малко
и са избавени от доста старчески недъзи.
По съдържание на белтъчини морските
продукти се доближават до не тлъстите
сортове телешко и говеждо месо. Примерно
скаридите и мидите и много други
безгръбначни съдържат незаменими
аминокиселини, витамини от групата В,
С и витамин Д. Особено богато на минерални
вещества, в това число е йод и дивото
зеле. То има голяма хранителна ценност
и като белтъчен продукт и като
витаминоносител. Намира успешно
приложение за профилактика на склерозата
и гушата. Препоръчително е да се консумира
сурово, сушено и консервирано. Много
вкусна и лесна за приготвяне е салатата
от консервирано диво зеле (една кутия
зеле, две твърдо сварени яйца и една
глава лук). То благоприятства върху
организма при нарушаване на мастната
обмяна, при артериосклерозата, захарния
диабет. Има много хора, които не харесват
вкуса на морските деликатеси, но те са
по-здравословни и имат специфични
вкусове, които са характерни само за
тях. Поздрави и приятен ден от Бойко Дражев!
Няма коментари:
Публикуване на коментар