Ако искаме да опознаем по-добре качествата на дадено вино и да разкрием всичките му характеристики и особености, то в един момент неизбежно започваме да се питаме дали имаме необходимия опит. Това се случи и с мен. За щастие имам приятели, които са си почти професионални сомелиери и от тях научих няколко базови неща.
Дегустацията на вино е съзнателно възприятие. Това означава, че дегустиращият съзнателно се запитва какъв е ароматът на напитката в чашата, какви вкусови нюанси има и как се усеща върху небцето.
За да може носът и вкусовите рецептори на езика да възприемат ароматите и нотките на виното възможно най-добре, препоръчително е да се проведе дегустация на вино на гладно. Силно осолени, пикантни храни, също кафе, черен чай или шоколад не бива да бъдат консумирани преди дегустация. Те блокират чувството за вкус и затрудняват усещането на виното.
Между другото, ще си позволя да направя една вметка. В древността например е имало напълно различни препоръки, които днес изглеждат доста забавни. Например ученият Флорентин пише в началото на 3-и век, че виното трябва да се опита само когато вятърът духа от юг, тъй като едва тогава то разкрива естествените си аромати.
И накратко – как работи дегустацията? Отпускаме сетивата си – първо съзерцаваме виното, после усещаме аромата му и накрая езикът и небцето определят нотките и усещанията, които оставя всяка капка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар